23.5.07

Debat intens entre els alcaldables, amb l’absència destacada de Moltó

Dilluns 21 de maig va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sallent un debat entre els alcaldables per Sallent. Hi va haver una absència destaca, la de Jordi Moltó, alcaldable de CiU, que va al·legar tenir un altre acte programat i va ser substituït pel número 3 de la llista, David Saldoni. Braulio Gil (PP) tampoc va assistir a l’acte, per un imprevist.

En una sala plena a vessar, els alcaldables van anar desgranant la seva opinió sobre les preguntes que els havien formulat amb anterioritat les associacions de veïns del poble. Es va tractar el tema del barri de l’Estació, la Botjosa, els runams salins, el problema de l’habitatge i el desenvolupament del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), entre d’altres.

Sobre en què ha canviat Sallent els últims quatre anys, els 5 alcaldables van estar d’acord en què el minibús ha estat un fet positiu, tot i que CiU va precisar que està mal executat. José Antonio Hinojosa (ICV) va destacar la cultura com un canvi bo i va dir que «no s’ha definit prou bé l’acollida als nouvinguts i la immigració». Lluïsa Giménez (PSC) va expressar el seu desig de «poder dir que Sallent ha millorat en els serveis i els equipaments, però no puc dir-ho.» Va lamentar, també, la crispació i el poc diàleg entre els partits de l’Ajuntament i que, fins i tot, acords ja tancats amb la Generalitat s’hagin replantejat després. Tan Anna Gabriel (CUP) com Mirella Cortès (ERC) van defensar amb fermesa l’obra de govern. Gabriel va destacar que «hi ha molt treball dels regidors que no es veu. Té més mèrit la feina invisible que les grans infraestructures». Abans de tot, però, va criticar que «es presenti una llista fantasma», en referència al PP. Mirella Cortès, per la seva banda, va destacar actuacions que s’havien fet durant la legislatura com «l’Estació, la Botjosa, més subvencions, millores a la residència, el bus urbà, pisos per estudiants, adaptació de la caserna de la guàrdia civil per a pisos, el xec servei, la compra de la nau de Can carrera i una bona gestió del patrimoni. S’han afrontat els problemes de Sallent, que patíem des de fa 10 anys». David Saldoni (CiU) va expressar «la manca de projecte de poble, la no planificació i la no visió de futur. Com a cosa positiva, va destacar «la nova orientació de la Festa Major i la cultura».

Sobre el problema de l’Estació, tots els partits van estar d’acord en què el barri pateix un problema. Tot i això, el PSC i Convergència van reclamar més estudis per tal de delimitar la bòfia, causant de les subsidències. En aquest sentit, Cortès va dir que «sempre ens hem basat en els informes dels especialistes, que diuen que hi ha risc de col·lapse. No hem amagat el cap sota l’ala, com abans». David Saldoni va lamentar «el canvi de criteri constant. Ara hi ha risc, ara no; posarem els pisos al camp de futbol, ara a Cal Sala». També va reclamar els 96 pisos que havia previst CiU per a Cal Sala. Cortès li va contestar: «jo demanaria al veïnat si ho veuen bé. Es van ventilar una fàbrica sense cap mirament. Quant han costat els fonaments? Quant ha costat canviar la turbina de costat?» Va dir, també que la proposta dels pisos al camp de futbol ja la va fer CiU en l’anterior govern de la Generalitat. Anna Gabriel va denunciar que «CiU, en la seva època, feia declinar als constructors el perill de les subsidències.» Va destacar, també, que «CiU no ha assistit mai a cap reunió sobre l’estat de les subsidències». Hinojosa, per la seva banda, va dir que «em va fer gràcia que CiU anés corrent a fer-se una foto amb els propietaris que deien que no s’enfonsa». Saldoni es va defensar dient que «el sondeig a la bòfia només es va fer a l’època de CiU». Va dir que s’alegrava que s’hagués arribat a un acord millor que al que es va arribar amb Convergència al govern.

En el punt de la Botjosa, Cortès va retreure a Giménez que es fes enrere en l’aprovació del conveni per al barri. Giménez li va rebatre que «el govern d’ERC va fer una enquesta entre els habitants de la Botjosa demanant si volien anar a viure a la Rampinya». Gabriel va dir que «hi ha hagut qui ha fet partidisme prometent a la gent que el que es mereixien era una casa nova de propietat al poble. Això no ho podem garantir. És impossible». Saldoni va expressar que «hi ha hagut una oportunitat històrica. És la primera vegada que si han ficat calés. Però no s’han invertit de la forma correcta». Va denunciar que Infoinvest, empresa propietària del barri, havia de destinar 100.000€ per la Botjosa i al final aniran a parar a un centre turístic del Cogulló, al barri mateix. Hinojosa va pronunciar-se a favor de crear un espai on es pugui reunir la gent del barri.

Sobre els runams salins, va ser Giménez qui va distanciar-se més de la resta d’opinions, prioritzant «els llocs de treball abans que treure el runam». Saldoni va retreure a l’equip de govern haver deixat passar una oportunitat de tenir una planta de sal flotada. Cortès li va contestar que «no hem tingut cap proposta per una planta de sal flotada. Si m’ho pot demostrar li agrairia». L’alcaldable d’ERC va proposar que, en el cas de fer-se un nou runam, «si per un cantó s’aboqués 15 en un nou runam, se n’haurien de treure 25 dels runams vells». Gabriel, de la CUP, va expressar amb rotunditat que «no perdonarem a Iberpotash el que no se li perdona a una altra empresa».

En els altres temes que es van tractar, hi va haver propostes com el «desenvolupament de pisos a Cal Sala i a la zona de Puigbò i les pistes de tennis», per part de CiU; el «no creixement de Sallent, més enllà de les zones que ara estan qualificades com a urbanitzables, ja que hi caben 3.000 persones més», va proposar la CUP; una «millora general dels equipaments que ja estan obsolets i de la zona esportiva», segons el PSC; un «nou pont de sortida i entrada a Sallent, per deixar el Pont Vell per als vianants, i també un nou pont a Cabrianes», segons ERC; crear «aparcaments de temps limitat al centre urbà, per anar a comprar», era una de les propostes d’ICV.

Finalment, els candidats van poder demanar al vot a la ciutadania de Sallent.